Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Πώς να αποσυμπιέσετε ένα αρχείο zip ή rar ή 7z


Τα περισσότερα αρχεία που κατεβάζουμε από το διαδίκτυο είναι συμπιεσμένα.Αυτό γίνεται για εξοικονόμηση χώρου και χρόνου κατεβάσματος (ειδικότερα πριν τις dsl συνδέσεις  αυτό ήταν κάτι πολύ χρήσιμο με τις τότε ταχύτητες και χρεώσεις).Συνηθέστεροι τύποι είναι “zip”,”rar”,”7z” κ.ά.

Τι θα χρειαστείτε:

1) Ένα πρόγραμμα αποσυμπίεσης.Προτείνουμε το 7zip που είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα (Πατήστε εδώ για να το κατεβάσετε,διαλέξτε ανάλογα με το λειτουργικό σας).Εναλλακτικά μπορείτε να κατεβάσετε το winrar,μετά όμως από το διάστημα δοκιμής όταν το ανοίγετε (πατώντας διπλό κλικ σε κάποιο συμπιεσμένο αρχείο) θα σας βγάζει ένα παράθυράκι το οποίο θα πρέπει να κλείσετε για να συνεχίσετε.Αν θέλετε να σταματήσει να βγαίνει,θα πρέπει να το αγοράσετε (Πατήστε εδώ για να το κατεβάσετε,διαλέξτε ανάλογα με το λειτουργικό σας).

Πώς θα το κάνετε:

Βήμα 1:

Τρέξτε και εγκαταστήστε το 7zip χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες ρυθμίσεις εγκατάστασης.

Βήμα 2:

Βρείτε το αρχείο που θέλετε να αποσυμπιέσετε (π.χ. download.rar) και πατήστε δεξί κλικ με το ποντίκι.Από το μενού που θα αναδυθεί,μαρκάρετε το 7zip.

Βήμα 3:

Θα ανοίξουν στα δεξιά κάποιες νέες επιλογές.Αν θέλετε να επιλέξετε το που θα γίνει η αποσυμπίεση διαλέξτε τοExtract Files… και ορίστε το επιθυμητό μονοπάτι.Αν θέλετε να γίνει η αποσυμπίεση στον τρέχοντα κατάλογο που βρίσκεται και το συμπιεσμένο αρχείο επιλέξτε το Extract Here.Τέλος,αν θέλετε η αποσυμπίεση να γίνει μεν στον τρέχοντα κατάλογο αλλά μέσα σε έναν φάκελο με το όνομα του (χρήσιμο κάποιες φορές,ειδικότερα όταν πρόκειται να αποσυμπιέσετε πολλά αρχεία μαζί και δε θέλετε να βγουν όλα τα αρχεία ανακατεμένα) επιλέξτε τοExtract to “Name\” (όπου Name το όνομα του συμπιεσμένου αρχείου,π.χ. Download)

Βήμα 4:

Προσέξτε το ότι μπορεί το συμπιεσμένο αρχείο να είναι προστατευμένο με κωδικό.Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τον βρείτε στη σελίδα στην οποία κατεβάσατε τα αρχεία.Όταν σας ζητηθεί γράψτε ή αντιγράψτε τον στο πλαίσιο που θα εμφανίσει το 7zip.

Βήμα 5:

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να επιλέξετε ταυτόχρονα όσα συμπιεσμένα αρχεία επιθυμείτε, να επιλέξετε αποσυμπίεση και θα γίνει για όλα τα αρχεία κανονικά.Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που κάποια αρχεία,λόγω όγκου,είναι χωρισμένα σε κομμάτια (parts),της μορφής λ.χ. Download.part01.rar,Download.part02.rar κ.λπ.Στην περίπτωση αυτή αρκεί να πατήσετε extract στο πρώτο part (το 01 ή 00 ή το μόνο χωρίς αριθμό,αναλόγως) και θα γίνει η αποσυμπίεση σωστά.

Βήμα 6:

Σπάνια,κάποια συμπιεσμένα αρχεία μπορεί να περιέχουν μέσα τους εκ νέου κάποιο συμπιεσμένο αρχείο (σε αρχεία υπότιτλων συμβαίνει κάποιες φορές).Κάντε ξανά αποσυμπίεση και σε εκείνα μέχρι να μην υπάρχουν αρχεία που δεν αποσυμπιέσατε.Επίσης,προσοχή πρέπει να δώσετε στο γεγονός ότι κάποιοι τύποι αρχείων όπως τα “iso”,”jar” κ.ά. είναι μεν συμπιεσμένα,αλλά χρησιμοποιούνται στη μορφή αυτή και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ΔΕΝ πρέπει να τα αποσυμπιέσετε αλλά να τα ανοίξετε με ένα άλλο πρόγραμμα (τα πρώτα συνήθως με το Daemon Tools ή κάποιο πρόγραμμα εγγραφής CD/DVD και τα δεύτερα με τη Java.)

Βήμα 7:

Τέλος,αν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα (π.χ. κατεστραμμένο αρχείο λόγω λάθους στο κατέβασμα) τα αρχεία σας θα έχουν αποσυμπιεστεί και θα είναι έτοιμα για χρήση.Απολαύστε τα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου