Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Πώς να κάνετε Format ή Αναβάθμιση σε Windows Vista ή 7




Πολλές φορές έχετε θελήσει να κάνετε Format στην υπολογιστή σας π.χ. λόγω κάποιου ιού,για να καθαριστεί γενικά ο υπολογιστής σας ή ακόμα και αναβάθμιση σε νεότερο λογισμικό.Εδώ θα δείτε τον τρόπο.

Τι θα χρειαστείτε:

1) Έναν υπολογιστή με ελάχιστη προτεινόμενη μνήμη RAM 1GB
2) Σκληρό δίσκο με ελάχιστη χωρητικότητα 40GB
3) Μητρική συμβατή με Windows Vista/7 (Αν ήδη έχετε εγκατεστημένο κάποιο από τα παραπάνω λειτουρικά είναι σίγουρα συμβατή,αν αγοράσατε καινούρια αναγράφεται η συμβατότητα στο κουτί ).
4) Το CD ανάκτησης δεδομένων που σας έχει δώσει o κατασκευαστής ή ένα αυθεντικό αντίγραφο των Windows Vista/7.
5) Tα CD της μητρικής και της κάρτας γραφικών που σας έχει δώσει ο κατασκευαστής (για ομαλότερη λειτουργία του υλικού).

Πώς θα το κάνετε:

Βήμα 1:

Εκκινήστε τον υπολογιστή και εισάγετε το CD ανάκτησης δεδομένων ή το αυθεντικό αντίγραφο σας.

Βήμα 2:



Στην πρώτη μαύρη οθόνη που εμφανίζεται, (στις περισσότερες περιπτώσεις πάνω δεξιά εμφανίζεται και το Energy Star) στην κάτω πλευρά αναγράφονται κάποιες λειτουργίες όπως π.χ. ”BIOS Setup press F8”,”Boot Selection press Del” κ.λ.π.Σε αυτό το σημείο πατάμε το πλήκτρο με την επιλογή Boot Selection (συνήθως είναι το Delete).Περιμένουμε 1-2 δευτερόλεπτα και στο μενού που θα εμφανιστεί χρησιμοποιώντας τα βελάκια επιλέγουμε “CD-ROM”.Περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα και είτε στην οθόνη θα αναγράφεται η εντολή “Press any key to boot from CD…..”,οπότε πατάμε οποιοδήποτε πλήκτρο στο πληκτρολόγιό μας ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία,είτε η διαδικασία θα ξεκινήσει αυτόματα,και θα εμφανίσει το παρακάτω:
Σε αυτό το σημείο ίσως ο υπολογιστής αργήσει να εμφανίσει το “Setup is starting” ή ακόμα και να το εμφανίσει ίσως αργήσει να περάσει στην επόμενη οθόνη.Μην ανησυχήσετε,δεν κόλλησε,απλώς ψάχνει για κάποια αρχεία,ενδεχομένως να διαρκέσει και 4-5 λεπτά.

Βήμα 3:

Επιλέγουμε το Εγκατάσταση Windows.

Βήμα 4:

Επιλέγουμε την χώρα μας,το νόμισμά μας και την γλώσσα πληκτρολογίου και “Επόμενο”.

Βήμα 5:

Επιλέγουμε σε ποιον δίσκο θέλουμε να γίνει η εγκατάσταση,πατάμε “Περισσότερα…”,μετά Διαμόρφωση(Format) και “Επόμενο”. (ΠΡΟΣΟΧΗ: Με τη διαμόρφωση (format) θα χάσετε όλα τα δεδομένα που είχατε στο σκληρό.Φροντίστε να έχετε κρατήσει ο,τι χρειάζεστε.Αν επιθυμείτε να περαστούν τα windows 7 χωρίς να γίνει διαμόρφωση,τότε όλα τα αρχεία σας θα παραμείνουν ανέπαφα,εκτός από τους παλιούς φακέλους windows,ρυθμίσεων και προγραμμάτων,οι οποίοι θα μεταφερθούν σε ένα νέο φάκελο windows.old.Από κει και πέρα μπορείτε να βρείτε στο φάκελο αυτό ο,τι μπορεί να χρειάζεστε και να τα επαναφέρετε στις αρχικές τους θέσεις σβήνοντας παράλληλα ο,τι δε χρειάζεστε)

Βήμα 6:

Θα εμφανιστεί η παρακάτω εικόνα:


Εδώ απλά περιμένετε,μόλις τελειώσει με την Εγκατάσταση Ενημερώσεων (Install Updates) θα κάνει ο υπολογιστής από μόνος του επανεκκίνηση,θα εμφανιστεί η ίδια οθόνη με πριν και θα είναι μαυρισμένα τα γράμματα Ολοκλήρωσης Εγκατάστασης (Completing Installation).Πάλι θα περιμένετε λίγη ώρα και μόλις γεμίσει η πράσινη μπάρα στο κάτω μέρος της οθόνης θα κάνει ο υπολογιστής επανεκκίνηση,εκκινώντας για πρώτη φορά τα Windows:

Και κάνοντας προετοιμασία για την πρώτη χρήση:

Ορίστε το όνομα χρήστη που θέλετε και πατήστε “Επόμενο”.
Βήμα 7:

Αφού τελειώσει η προετοιμασία (Prepare) των Windows θα εμφανιστεί το παρακάτω παράθυρο:

Ορίστε το όνομα χρήστη που θέλετε και πατήστε “Επόμενο”.

Βήμα 8:

Ορίστε τον κωδικό πρόσβασης της επιθυμίας σας (προεραιτικό) και πατήστε “Επόμενο”:


Βήμα 9:

Εισάγετε το κλειδί προϊόντος που σας έχει δώσει ο κατασκευαστής (συνηθέστερα κολλημένο επάνω στην θήκη (tower)  του υπολογιστή αν είναι σταθερός (Desktop) ή στο κάτω μέρος αν είναι φορητός (Laptop)) και πατήστε“Επόμενο”.

Βήμα 10:

Επιλέξτε “Προτεινόμενες ρυθμίσεις” (Recommended Settings) και πατήστε “Επόμενο”.

Βήμα 11:

Επιλέξτε τον τύπο δικτύου στο οποίο βρίσκεστε (π.χ. Αν είστε σε κάποιο χώρο στον οποίο εμπιστεύεστε τους υπολογιστές του δικτύου βάλτε “Οικιακό”) και πατήστε “Επόμενο”.


Βήμα 11:

Επιλέξτε τον τύπο δικτύου στο οποίο βρίσκεστε (π.χ. Αν είστε σε κάποιο χώρο στον οποίο εμπιστεύεστε τους υπολογιστές του δικτύου βάλτε “Οικιακό”) και πατήστε “Επόμενο”.

Βήμα 12:Καλώς Ορίσατε!



Κάπως έτσι πρέπει να είναι η επιφάνεια εργασίας σας αν εγκαταστήσατε Windows 7:




Κάπως έτσι πρέπει να είναι η επιφάνεια εργασίας σας αν εγκαταστήσατε Windows 7:






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου